Stäng denna rutan
Säljafakturor i samarbete med Sälja fakturor Invoice Finance

Få kostnadsfri offert av Sveriges bästa finansbolag

Elektronisk faktura

Vad är en e-faktura?

En e-faktura är samma sak som en vanlig pappersfaktura fast den skickas elektroniskt till kundens internetbank i stället för med posten. Fakturan presenteras elektroniskt i internetbanken och efter ett godkännande från kontoinnehavaren görs betalningen automatiskt på förfallodagen.

E-fakturor kan skickas från ett företag till ett annat företag eller en privatperson. Rent juridiskt är den en fullmakt som ger avsändaren (ditt företag) rätt att dra pengar från köparens konto.

 

Vilka är fördelarna med en e-faktura?

Fördelarna är ökad bekvämlighet och mindre risk för missade förfallodagar jämfört med pappersfakturor, särskilt om mottagaren valt automatisk betalning. Väljer betalaren automatisk betalning får han eller hon autogirots fördelar men har samtidigt kontroll och kan välja bort betalningen. Till företag som betalaren inte har godkänt görs inga automatiska betalningar.

En annan fördel är lägre kostnader. Mottagaren av fakturan brukar slippa betala en faktureringsavgift. E-faktura är också ett mer miljövänligt alternativ efter som användningen av papper minskar. Man slipper också kostnaderna för kuvertering, porto och all administration som det manuella arbetet medför.

 

Finns det några nackdelar med e-faktura?

E-faktura förutsätter att mottagaren har en dator och internetbank. En annan nackdel är att alla företag inte erbjuder e-faktura som betalningsalternativ. Det beror oftast på att företagets ekonomisystem inte stödjer denna funktion.

 

Kan man få hjälp att skapa e-fakturor?

Ja, många factoringbolag erbjuder denna tjänst. Det går till så att du loggar in på factoringbolagets tjänst för e-fakturor. Sedan skapar du fakturan i factoringbolagets fakturasystem och att fakturan därefter skickas elektroniskt till kunden för betalning. Vi samma tillfälle bestämmer du också om du vill sälja fakturan till factoringbolaget eller om factoringbolaget bara ska genomföra den administrativa delen.

 

Vad säger lagen om e-faktura?

En e-faktura ska uppfylla kraven som anges i bokföringslagen (1990: 1078,§7). Bland annat anges att verifikationen ska innehålla information om när affärstransaktionen skedde, mer specifikt vad den avser, ett fakturanummer, momsregistreringsnummer samt priset för varan eller tjänsten. Har du handlat inom EU och blivit fakturerad med en e-faktura? Då gäller Direktiv 2001/155/EEG.

Vad är en e-fakutra?

En e-faktura är en faktura som skickas från ett företag till privatpersoner när denne har köpt en produkt eller en tjänst. Rent juridiskt är den en fullmakt som ger avsändaren(säljaren) rätt att dra pengar från köparens konto. Du kan på många webbutiker välja betalalternativet e-faktura. Processen går då till på det viset att fakturan presenteras i din internetbank där du får godkänna den. Efter det dras pengarna från ditt bankkonto.

De flesta internetbanker erbjuder idag den här lösningen till sina kunder man kan också välja automatisk e-faktura vilket innebär att pengarna dras det bestämda datumet varje månad. Den lösningen är perfekt för fakturor som man måste betala varje månad såsom hyra och telefonräkning. Med hjälp av automatiska e-fakturor blir det svårt att inte hinna betala innan ett förfallodatum och riskera avgifter som då tillkommer. Väldigt smidigt och bra på de flesta vis. Nackdelar med en automatisk e-faktura är att man blir för lat vad det gäller sin egen ekonomi och man får inte lika bra koll som man hade haft om man betalat räkningarna manuellt.

Juridik

En e-faktura ska uppfylla kraven som anges i bokföringslagen (1990:1078) 7§. Bland annat anges att verifikationen ska ange information om när affärshändelsen skedde, mer specifikt vad den avser, vilken kostnad det gäller. Har du handlat något inom EU och blivit fakturerad med en e-faktura? Då gäller Direktiv 2001/155/EEG

Copyright © Säljafakturor.nu. Alla rättigheter reserverade.

*Upp till 50.000kr